söndag 27 maj 2012

En jordnotssoppa jag sallan kommer att glomma

Buenas!

Igar natt var nog den varsta natten i mitt liv. Ja, i alla fall den varsta jag kan komma pa i nulaget. Kansliga lasare varnas, detta ar sa langt barntillatet som mojligt.... Jag borjar lite lugnt och stilla.

Vi ar i Tarija Vinregionen har i Bolivia. Glom det kalla klimatet och tjocka halsdukar. Har har flipflopsen ater satt sig pa fotterna och koftan lamnats pa hostelrummet. Vi hade en helt fantastisk resa med varan jeep ute i saltoknen, oknen, bergen, ett trollbindande landskap, kalla natter, stjarnklara himlar. Det var vi tre samt ett asskont svenskt par fran soder. Vi at gott, sov under 1222 filtar och sjong medan jeepens hjul snurrade runt runt runt. Det var tre dagar jag sallan kommer glomma. Hur vi klattrade over massiva stenar och overvalldigade skadade flamingosarna i lagunerna flyga ivag mot nasta destination.

Det var det vackra med detta inlagg.
Nu till det grovre.

Som vanligt kilade vi ivag till marknaden igar for att kaka lunch- det ar dar man hittar den billiga maten har i sydamerika, samt stora kottstycken som blodiga hanger fran taket, mystiska drycker i plasthinkar och frukter i alla dess farger. Vi slog oss ner bredvid en kanadensisktjej som glatt vinkat till oss att maten vid det standet var utsokt. Trabankarna knarrade lite nar jag satte mig och vaxduken pa bordet klibbade sig fast vid mina armar. Magen kurrade. MAT!

Vi bestallde alla samma sak, Pollo Picante med massa linser, ris och potatis. Jag smackade nojt med munnen och slevade i maten. Till detta hade vi farskpressad morotsjuice som jag kopt at oss nagra stand darifran. Nar tallriken ater var ren och fin fragar den aldre kvinnan som lagar maten om hon kan fa bjuda pa lite jordnotssoppa, och sadant kan man ju bara inte saga nej till.

Men lilla Sofia vaknar upp mitt i natten av att hennes mage kvider. Skriker. Bankar och frustar. Illa kvickt slanger jag mig upp ur sangen. Struntar helt i att ta pa mig skor dar jag kilar ut i natten, morkret, for att hitta toaletten. Det ar knappt sa jag hinner stanga dorren. Tanda lampan. Soppan bestamde sig for att ta sig ut igen. Och det ar hemskt. Och jag skakar. Och onskar nastan att jag bara kunde forsvinna fran denna jord, fran smartan.
Detta upprepas flertalganger denna natt. Ja. Sa blev man matforgiftad annu en gang.

Kanske ska jag tacka min lyckliga stjarna. Endast tva matforgiftningar pa fyra manader. Inte illa. Men snalla gode gud, lat det aldrig handa igen!







I alla fall. Nu mar jag gott, nagorlunda i alla fall. Nu ska det drickas lite gott vin, atas ost och salami for att sedan kila ivag till bion. Slang dig i vaggen SF, har kostar det endast 20 kronor att sitta i en biosalong och njuta av en film. Billigt, huh?

söndag 20 maj 2012

Blek. Lite mer blek och massa gott

Sa var man blek igen. Sadar smutsigt grafargad i ansiktet att folk garna skulle vilja ta en vatservett och tvatta av mig. Men nej det ar inte skit, just nu ar det min hudfarg. Bena ma an  vara nagorlunda bruna- men de ar de anda kroppsdelarna som vittnar om strander och hetta.

Bolivia. Nu ar vi har efter att ha ilat igenom hela Peru pa nagra ynka dagar. Vi borjade i Copacabana for att skada och njuta av varldens hogsta sjo- eller vad man nu kan saga- Titicaca. Titicaca var stilla. Sa lugn att man nastan trodde det var himlen som lagt sig till ro dar mellan bergen. Dagen efter bar det av till La Paz dar vi nu befunnit oss i tva dagar. Det ar ganska kyligt. Solen varmer under dagarna men i skuggan lurar kylan. Jag gillar det har. Allt ar sa billigt. Har ater vi tre-ratters almuerzo for tio kronor. Sover pa hostel for 25 och jag absolut dranker mina ogon i allt fin som folket saljer ute pa gatorna (bortsett fran fladda farhuvuden om Lamafoster).

Igar slangde vi oss nerfor de bolivianskabergen med mountainbikes. Den legendariska, must do, Death Road - El camino de muerte. Det var stenigt. Brant. Och farligt fort att rusa nerfor vagarna med en harsman till den brana stupkanten. Sa tidigt som for tre dagar sedan hade 4 personer omkommit efter att deras bil slirat av kanten. Vi kunde se resterna av bilden laaaaangt dar nere. Totalt har ca 36 personer dott av denna cykeltur, sa ni kan ju forestalla er. Dock tyckte jag inte det var sarskilt laskigt. Jag alskade det. Blev kallad kamikazee girl. Och sa var det bestamt, nar jag kommer hem till svea rike ska jag borja med mountaibiking! Japp, sanna mina ord!

Naval, idag drar jag , Austin och hans brorsa samt nagon brud jag annu inte kanner ner till Uyuni. Saltoknen. Ha det sa fint!

måndag 14 maj 2012

Grattis Mammor denna majdag!

Hej alla underbara mammor! Varmast Hej till min fina Mamma och min syster Jessica - battre modrar gar inte att finna. Tanker pa er! Cariños!!

Rushade igenom halva Peru for att komma hit till Lima. Ja, folk har sparrat upp ogonen och rynkat skeptiskt pa ogonbrynen nar jag berattat att jag skulle ta mig ner till Peru igen, fran Ecuador- istallet for att fortsatta upp mot Colombia och Venezuela. Och aven om karibiens turkosa vatten lockade hade jag redan langt innan salt min sjal till Bolivia. Sa, jag fick mina tva veckors sol och bad i Montañita - dar jag fastnade. Att lata sig i en hangmatta och sitta pa stranden varje eftermiddag for att se en skar sol sjunka ner i havet fran en violett himmel var precis vad jag behovde. Saknar fina Jonna- skonaste svenskan pa den har sidan av jordklotet, och schyssta men dock nagot galna Miguel fran dive shopen. Men nu styr vi kosan mot de Bolivianska bergen, kylan och varma trojor (som jag dock inte ager annu).

Jag och Austin tog en buss fran Montañita vidare till Mancora i Peru, en resa pa cirka 10 timmar. Vi anlande klockan halv fem pa morgonen, satt utanfor polisstationen for att vanta in solen och gaspade och kliade oss i vara somtrotta ogon. Forhoppningsfulla och nagot naiva tog vi en tuk tuk ut i ingenstans for att prova lyckan att lifta. Lastbil efter lastbil passerade utan att nagon ville plocka upp tva trotta backpackers med smutsiga fotter. Vi stod i den stekheta peruanska solen som gjorde mig nagot svimfardig i flera timmar tills vi slutligen gav upp. Sa kopte vi en biljett hit, ytterligare en langresa men denna gang pa over 20 timmar. Gissa om vi var trotta efter att ha spenderat tva natters "somn" pa obekvama bussaten?

Imorgon drar vi vidare soderut. Vi har bekantats med en fransman har pa hostelet som har en ascool van! Det blir roadtrip och det kommer bli grymt.

Tydligen masta jag skynda mig, mitt amerikanska resesallskap ar otalig pa att ata nagra himmelska smorgasar med avocado, tomater, queso crema och skinka pa en baguette. 
KRAM OCH ADJO!

Bilder fran Miraflores har i Lima, typ lyxigaste delen av stan. Mini USA med andra ord.






måndag 7 maj 2012

Delicious and awesome

Tjoho!

Cocos och banan milkshakes i skuggan. Passionsfruktsmojito nar solen lagt sig till ro under horisonten. Bad. Sand i duschen. Skona manniskor. Ostempanadas till snacks. Fjaderorhangen. Spanska. Engelska. Svenska. Camarones al Ajillo. Dalig mage (pga 1.50 dollars almuerzo......). Tatueringar (dock inte pa mig). Rosa skymmning. Rod mane. Surfare. Saltvatten. Dreadlocks. Skitmusik. Skit under naglarna. Lasa bok i hangmattan. Jaga bort grashoppor. Myggbett. Film i oskon soffa. Sushi. Skratt. Branna. Rom for 14 kronor. Magnum mandel. Doda skoldpaddor pa stranden. Luffsande hundar. Fina manniskor att hanga med. Vakna till ljudet av vagorna. Krypa ut ur myggnatet och kanna sanden pa golvet. Duscha i kallvatten. Dromma och langta.

Montañita har nog tyvarr gjort sitt.

onsdag 2 maj 2012

Its The Best!


Halla!
Snabb uppdatering!
Fortfarande i Montañita. Blev klar med min dyk-kurs i fredags. Var nere pa hela 32 meter under havsytan! Gissa om det kandes skumt eller vad? Ar hur som helst en certificerad advance-dykare nu, vilket kanns hur bra som helst! Nu kan jag dyka vart jag vill, anda ner pa 30 meter, utan nagon dive master utan racker med en annan person med samma cerifikat.
Kommer nog stanna har litte langre an vantat. Hanger med en stortskon amerikan vid namn Austin, han jobbar som dive master har och vi kanske ska till Bolivia tillsammans. Vore grymt! Har surfat och nu ska det kikas pa film. Ses och hors!