tisdag 28 februari 2012

Vin, ost, druvor, salami..Vin..

 Hejhopp i lingonskogen? Allt val i landet lagom? Spenderar mina sista dagar har i Argentina (naval tills jag ska till Iguazu) har i Mendoza som sagt. Kom igar efter en tio timmars bussresa fran Cordoba dar jag tagit avsked av Flor och Dana och deras familj. Hur underbara som helst! Kan inte beskriva hur val de tog hand om mig! De bad mig halsa till min familj, sa jaa. nu gor jag det.

Min fodelsedag var for ovanlighetensskull lugn! Vi drack asgod persiko daquiri (stavning? asch inte sa noga!) och fick en hur god tarta som helst, fylld av dulce de leche och pa toppen ett fint litet ljus som skulle uppfylla en av alla mina otroliga onskingar. Efter en sot frukost tog de med mig pa en biltur- en lang biltur. Vi atervande till Cordoba city kring atta tiden. Hade da atit en ljuuuvlig Milanesa med pommes som gor mig matt blotta tanken pa den! Stallena vi stannade pa var jattefina och vadret behaglig.

Sista timmarna av min 21arsdag halvlag jag i ett bussate med en schysst kanadensare, David, bredvid. Han tyckte att det var beklagit att jag spenderade min fodelsedag pa en buss...Sa igarkvall blev det desto livligare! Vi checkade bada in pa ett asnice hostel vid namn Empedoro...eller..ngt sant...(dock fanns det bara plats for mig en natt sa just nu ar jag pa ett inte alls sa roligt hostel men naval det ar en annan historia). GRATIS agg till frukost! Vattenmelon! Ahhh ljuvligt. Blev snabbt fragad om jag ville hanga pa ett gang som skulle och cykla kring vingardarna har. Sjalvklart tackade jag ja och sa hamtades kameran och sekunden efter (ok typ en timma, en och en halv) trampade vi oss fram i den heta solen pa trasiga vagar langs druvtradens grona toppar. Fran den ena druvgarden till den andra, Det doiftades. Smakades. Och njots! Jag kande mig nastan som en akta vinkannare pa nyhetsmorgon, aven om jag nu efterat inte direkt kan pasta att mina vinkunskaper har blivit nagot rikare. Men jag ar ju bara dum. Man blev nastan (eller JO) lite smalullig av allt vindrickande och den gassade solen. Det pickades lite ost och salami och brod med olivolja pa en vingard. Snacka om gott! Jag och en irlandska vid namn Fiona hade nastan hallucinerat ostar tills vi slutligen fick det vi ville.

Efter maaaanga glas vin atervande vi till hostlet, fraschade upp oss och bagav oss ut for att ata som akta argentinare, sadar kring elva snaret. Hamnade pa en mexicansk restaurang dar vi at ljuvliga fajitas med himmelsk guacamole och allt jag kunde onska! Till det blev jag bjuden pa en frozen margarita och vi hade a blast. Som gradde pa moset drog vi vidare till en bar dar jag slukade en mojito i ett naffs- for den var sa god. Och darefter DANS! Se skoj se skoj! Pa vingarden stotte jag pa en gang engelsman som bodde pa samma hostel som jag i Buenos Aires (varlden ar liten! Idag nar jag spatserade í stan med fina handgjorda orhangen dinglandes stoter jag pa samma hippiekille fran chile som gjort dem!! I uruguay! Montevideo! Odet! Han kande igen mig och hade tagit sig den harda vagen hit genom att salja sina helt fantastiska smycken)- och aven de befann sig pa the dance plejs som var fruktansvart nice. 

Min fodelesedag i efterskott blev summa summarum ASBRA!! Har gatt omkring med ett leende hela dagen...ok inte har knappt sovit nagot men HADE jag det hade jag flinat som ett fan.

Det enda dumma som hande igar var att jag och en av engelsmannen Tommy typ blev nastan ranade. Av nagra smapojkar som vi hade pratat med tidigare. En av dem var lite fortjust i mig och jag tyckte den lilla pojken var gullig. Tills hans kompisar forsokte ge sig pa Tommy och stoppade ner handerna i mina fickor. Stark som jag ar holl jag min bors i ett fast grepp och undrade vad de holl pa med. Ack sa arg jag var! Tom var typ dubbelt sa stor som dessa fjortonaringar och anda...Ja det var obehagligt men jag bad dem att dra snabbast mojligast. Fragade den lilla killen hur hans kompisar kunde gora sant, men han sag bara ledsen ut och sa "Det ar bara dom..inte jag". Det var hjartskarande. Att smapojkar maste rana turister och salja marijuana och kokain. Sjukt obehagligt. Men de fick tio pesos och inte mer. Livet i behall tack och lov!

Ikvall drar jag tillbaka pa visit till mitt gamla hostel for en nice asado!
Snart blir det Chile! Yay. Och har nedan, nagra bilder fran vindagen. mandagen.
 


 


lördag 25 februari 2012

Que buena onda!

Hola! ¿Como andas?

Solen ar hetare an hetast! Strax bar det av till bakgardens svalkande pool, efter att ha slukat biskviliknande godsaker fyllda med dulce de leche!

Befinner mig just nu i en liten stad vid namn Oncativo i ett hus tillhorande Flor och Danas foraldrar. Vi kom hit igar och kommer spendera helgen har. Pa sondagkvall har jag namligen en buss till Mendoza, Argentinas vinexportsstad numero uno. Familjen ar helt underbara! Hur gastvanliga och trevliga som helst! Flor och Danas foraldrar det vill saga, samt deras lillebror som ar lika gammal som jag. Fick njuta av en akta argentisk asado - ack sa som jag langtat! Och som sagt, den som vantar pa nagot gott... Ledsen pappsen men detta grillade kott slog ditt ganska rejalt! Och till det potatis med majonas- som jag borjat gilla? Alltsa majonas? Ratt som det ar borjar jag val tugga in mig ananas...

De ar alla mycket intresserade av Sverige och jag berattar sa gott jag kan. Dock har jag ingen som helst aning om hur mycket allting ar i USD men far gora grova..eh,....jag kommer inte pa det svenska ordet!! Blir dock lite smatt irriterad nar folk forvanat hojer pa ogonbrynen nar jag talar om att engelska inte alls ar vart officiellas sprak utan att vi faktiskt pratar SVENSKA i SVERIGE.

Naval, solen och polen och bikinin kallar! Som sagt. HUR FINA MANNISKOR SOM HELST! Njuter och glassar och allt daremellan! Men antar att varvindarna tar hand om Sverige nu och att ni inte alls har det sa pjakigt dar i skandinavien. Aterkommer med mer info da jag har tid!
Besitos!!

måndag 20 februari 2012

Regn, sol massa pizza och Fernet

 Var halsad 20 februari!

Kom for nagon timme sedan tillbaka till Cordoba efter att ha hangt i Carlos Paz  som ligger cirka en timme harifran och ses lite som en turisthala for argentinarna dar kandisar brukar festa och familjer trangs bland restaurangernas uteserveringar. Flors kompis Gabi hade bjudit med oss tva for att spendera helgen i ett hus som hennes pojkvan och dennes kompisar hade tillgang till.

Vi anlande lordagskvall efter elva. Gabi  korde och jag var for feg for att fraga om inte aven jag kunde fa chansen att satta mig bakom ratten, men trafiken har- liksom storre delen av varlden- ar nagot mer eh..avancerad... an vad jag ar van vid. Bilen parkerades och sa klammde vi oss fram langs de sma gatorna som myllrade av folk i alla aldrar - trots att klockan narmade sig tolv och farmor och farfar gott och lagt sig for lange sedan hemma i spoland. Som vanligt blev det for mig en himmelens sen middag, bestande av mindre an 30 pesos for hur mycket pizza vi orkar ata (30 pesos= 47 kronor). Pizzorna bara vallde in, och hor och hapna! Tjejerna bestallde AGG-pizza! AGG! AGG pa pizza!! Ost och tomatsas och AGG! Smulat agg som strotts over pa denna italienska ratt , utan salt, utan nagot annat an agg! Om det var gott? Inte sarskillt. Agg ater man till frukost....Yes denna svenska mage langtade i den stunden efter en slibbig kebabpizza med massa dressing.

Sedan gick vi ut pa Zebra Club dar jag var den enda med flipflops pa fotterna och vi de enda tjejerna utan taaaaajta atsittande klanningar. Hade kul trots att mina fotter fick harda den ena klacken efter den andra, i slutet av kvallen...nej menar pa morgonkvisten- yes vi lamnade stallet klockan atta pa morgonen (!), var de alldeles svarta. Nagra fa timmars somn och sedan hang vid poolen och empandadas till almuerzo. Det var ett nagot slitet men glatt gang bestande av 12 pers som slukade pirogerna i solen och (fortsatte) dricka Fernet. Fernet ar THE thing att dricka i Cordoba trakten. En alkoholdryck  man blandar med cola, som jag forst tyckte var bitter och nagot motbjudande, men som blir godare med tiden (oj vad det har lat fel).

Tolv blevnio och det spelades kort, dracks mate och jag fick beratta den ena saken efter den andra om mitt hemland Sverige som bara lat skumt i deras ogon. "Va? Sa man kan inte starta bilen om man druckit alkohol?!" " Har tjejerna inte stringtrosor pa stranden?!" "Minus trettio grader?? Alltsa celsius?!"" Far inte pojkarna djurisk brosthar vid 14ars aldern??" ...na okej inte den men serisost, grabbarna har ar minsann ordentligt ludna..... Ho ho ja ja sa som jag kunde underhalla dessa sydamerikaner. 

Jag gick och la mig tidigt. Var den enda som inte tagit en siesta under dagen. Klockan tva. Mera pizza hade slukats eftersom los chicos varit sa sena med att springa till el supermercado for att kopa kott for den planerade Asadon - grillning. Jag som sett fram emot enn akta argentinsk asado men men, pizza, chips och salami funkar val med. 

Summa summarum var helgen nice. Kan dock inte komma i underfund med om min spanska blivit battre eller inte. Kanner mig varre an tidigare trots att jag ovat den mer an nagonsin. Pinsamt.

Slanger upp lite bilder fran Carlos Paz.







Svar till Jess: hahahah! Ja jag har faktiskt aldersnaja!

fredag 17 februari 2012

¡DALE!

Middag klockan elva. Utgang klockan tre. Sova klockan sex.
Argentina ar verkligen saregen.

Efter cirka tio timmars resa i en buss vars saten var oerhort bekvama och X- antal oreos alfajores, hamnade jag igar morse slutligen i Cordoba. En stad som kryllar av ungdomar fran alla horn av Argentina. Studentstaden och svettstaden numero uno. Seriost, hur mycket deodorant jag an rullar pa tycks armhalorna aldrig halla sig torra! 

Bor centralt i det som kallas Nueva Cordoba hos Flor i hennes mysiga lilla lagenhet pa niondevaningen. Skont med lite privatliv! Att dela rum med sju andra personer varje natt ar faktiskt ganska pafrestande. For att inte tala om att dela badrum med 100 andra (eller ja,,nagot sant). Har behover jag inte bry mig om att sta utanfor dorren till sovrummet i bara handduken, fumlandes efter rumsnyckeln eller bekymmra mig over var gaffeln i koksladan kan ha varit tidigare. 

Igar efter en valbehovd dusch (hettan har ar obeskrivlig!!) foljde jag med Flor till hennes mormor som bor nagra kvarter bort. Hon var en mycket mysig och pratglad liten dam som erinrade mig lite om min abuelita faktiskt. Pa spisen puttrade hemmagjorda gnoccis (?) och bordet prytt med en gulblommig duk och blommiga tallrikar. Jag at mig mer an matt och drack glatt av sot parondricka och ett glas torrt rodvin fran Mendoza. Fick aven nagra klader tvattade hos denna tant, klader som torkade pa en sekund i Cordoba solen.

Senare, efter att jag tuppat av i sangen i flera timmar, kom nagra av Flors kompisar hit och sa akte vi till en mysig bar/restaurang pa taket av en byggnad som var prydd med fargglada lampor som gav ifran sig ett matt ljus. Flors vanner bestallde pizza sadar halv tolv eftersom de annu ej atit middag medan jag stod over efter vad som ansags som en "tidig" middag klockan nio, bestaende av Pollo- uttalas Poscho har. Argentinarna kan inte lata bli att dra lite pa munnen da jag anvander mig av det typiska J ljudet vid LL och Y. Har sager man La plascha - La playa. Scho- Yo. La casche - La calle. Jag gillar det! Men later bara konstigt om jag ska borja dra till med Me Schamo Sofia. 

Annu oklart hur lange jag ska stanna har. Men alla har typ redan planerat min fodelsedagsfest, som da ska bli nasta lordag? Dock kanns det ju ganska snyltigt att bo gratis har anda tills dess.

Kvallens planer blir UTGANG! Wohooo. Ska bli skoj att fa lite akta argentino-anda!
Kram.



Bilder fran en blasig dag i Punta del Estes storsta "turistattraktion" bortsett fran stranderna. La mano. En random laskig hand mitt pa stranden.

Till tva danska tjejer

Sofia Lindgren Cortes @ facebook.com

Ha det sa fint!!!

onsdag 15 februari 2012

Glad alla hjartans dag Buenos Aires ?

Har Whitney Houston dott? Ar det alla hjartans dag idag? Vad som sker i omvarlden tycks pa nagot vis undga mig, det ar lite synd samtidigt som det inte alls ar det. Vore det inte for nagon enstaka snubbe med en blomkbukett i ett fast grepp, promenerandes i denna fruktansvarda hetta, eller de sma hjartan som hostelet satt upp har och var- skulle jag nog helt glomt bort att idag ar det den komersiella karlekens dag och singlarnas dommedag. 

Kom tidigt imorse tillbaka till Buenos Aires efter en laaaaaang resa fran Uruguay. Ar helt slut och lite sjuk ocksa. Ja sjuk som i forkyld, eventuell feber- Air con i bussar ar inget som Sofia gillar inte. Slukade tva alvedon i ett naffs men de gor inte riktigt susen. 

Lamnade det varma Punta del Este tillsammans med mina chilenare vid halv tre tiden. En sorglig stund eftersom jag fann valdigt stort tycke for dessa fyra killar- samt att jag kunde varit med nio andra pers och hyrt ett hus vid uruguays ostkust alldeles vid havet pa nagot random stalle- men aja. Nu ar jag har och imorgon drar jag till Cordoba for att halsa pa tva argentinskor jag bekantades med i Malaysia forra aret! 

Med tanke pa att bussen fran Montevideo till Colonia del Sacramento lamnade Terminal Tres Cruzes klockan 02.15 igar natt och sedan baten fran Colonia halv sex pa morgonen- har jag hela dagen med min lilla feber, dackat i hostelets sang. Vill egentligen bara krypa ner under svala lakan och sova och sova och sova. Men jag ar ju i Buenos Aires. Da kan man inte bara ga och lagga sig klockan nio inte!

Naval, eftersom det ar alla hjartans dag och allt, sander jag en stor karlekshalsning till er alla! Puss och kram!

fredag 10 februari 2012

Nagra rader fran solen pa Uruguays ostkust

Den helkroppsliga brannan ar nu borta och kvar har en nagorlunda fin farg lagt sig over armar och ben. Magen ar dock..eh fortfarande lite skrikig pa sidorna och pa brostet...Fyyyyy faen! Inte ens en fjader skulle omarkt kunna lagga sig dar utan att jag skulle borja skrika. Lite fraknar i ansiktet och sen ar det klart.

Har for forsta gangen denna resa, som nu pagatt i tva veckor, lamnat in mina klader for att tvattas. Handduken stank av gammal hud och ingrodda bakterier. Kladerna var alla skrynkliga och med okanda flackar har och var. For att inte tala om mina monki shorts som blivit trippelt sa stora. Ska bli oerhort skont att ta pa sig nagot rent. Att faktiskt BLI ren nar man val tagit en dusch. Dock alltid lika pinsamt att lamna in sina anvandna underklader. Fa dem uppraknade framfor ogonen pa en och en ung uruguayan. Ba hehe. Japp. De dar har jag haft pa mig och du ska tvatta dem!

Hur som helst. Lite uppdatering:
Efter en kort visit i Montevideo, dit jag dock formodligen kommer atervanda, dar jag blev bekant med ett gang chilenare och en nagot enerverande amerikan samt en stillsam brasilianare, hanger jag just nu pa en av sydamerikanernas favoritstallen, Punta del Este. Men behover man en strand sa behover man en strand. Chilenarna ar helt fantastiska! Mamma, forlat mig men min spanska kommer vara graslig efter all den tid som jag umgas med dem. Tusen nya svarord ligger nu i mitt sprakforad samt ett dussin slangord! For att inte tala om  Piscolan de intruducerat mig for. Haha! 

Sverige och Schweiz ar tydligen samma land har, trots att jag jamt och standigt, val artikulerat med uppsparrade ogon nastan skriker ut SUUUEEECIA , no SUIIZAAA eller hur det nu stavas. Men helt lonlost. Far halla mig till att saga Ikea och Abba, det verkar vara det enda som fungerar.

Hoppas ni alla har det bra i kylan! 

tisdag 7 februari 2012

Omringad bland mate, (annu) snyggare uruguayaner och en hud som vagrar att sluta brannas

Buenas tardes!
En superbrand Sofia rapporterar fran Colonia del Sacramento. En fruktansvart fin stad som bara luktar av historisk romantik. Staden ar den enda i hela sydamerika. bortsett fran de i Brasilien, som ar byggd av portugiserna. Kullerstensgator, fargglada tradorrar och en sol som oblygt sander sina starkaste stralar.

Lag pa stranden idag. Forsta gangen sedan i sommras. Som jag langtat! Men, som vanligt nar Sofia blir lite val Solkat sa branner den dumdristiga flickan sig. Hela kroppen branner och inte har man nagon after sun heller. Tur ar att man blir val omhandertagen har pa hostelet! Fick precis en flakt riktad rakt emot mig och sedan ska jag smorjas in med Aloe vera och tomat? Skumt men later lockande. Kan gora vad som helst for att bli av med denna brannande smarta.

Uruguayanerna (??) har ar sa himla harliga. Har suttit uppe pa fyren och druckit mate. Alla, ALLA gar omkring med en termos fylld av hett vatten och en kopp mate. Dag som natt. I taxin. I trappen. I hissen. I hallen. Ja ni fattar. Spanskan tranas mer har eftersom de flesta i B A envtetnades med att tala engelska med mig trots att jag promt skulle ta mig fram med min fattiga spanska. Nar man stosar fram pa gatorna ses man som nagon typ av gudinna? Herregud! Det ar kul och ganska generande pa samma gang. Ar mer HEHEHE varje gang jag far en komplimang.

Naval. Nu ska jag kila ut i vad jag hoppas som den svala kvallsluften, men nagot sager mig att den inte riktigt ar sa sval. Inget kan nog hjalpa denna arma kropp!

Bilderna ar inte superredigerade. Var tvungen att fort som attan gora ngt. Well well...










söndag 5 februari 2012

VERKLIGEN!

Uttrycket "Bada i svett" har tidigare kannts nagot diffust for mig, Men ikvall fick jag for forsta gangen ta del av denna nagot ohyggliga

Igar var vi pa fotbollsmatch. Jag och tre andra svenskor flasade uppfor trapporna i La boca stadion tillsammans med var grupp av turister och en massa, MASSA, bla och gulkladda man med tindrande ogon...naval alla hade inte trojor. Det var manga bara brost bland de manliga askadarna. Man kunde nastan se hur deras hjarta dunkade for fotbollsmatchen de snart skulle fa avnjuta dar under huden.

Nar vi slutligen kom upp pa toppen av stadion och jag kunde blicka ut over arenan kunda jag inte lata bli att flamta. Alltsa waaaaaooow! Den nagot slitna grasplanen langt dar nera, alla manniskor, solen som slangde sina sista stralar over stadion. Det var sjukt haftigt! For att inte tala om matchen. Visserligen var det endast en vanskapsmatch for att hylla Boca-spelaren Palermo, men anda. Atmosfaren var obeskrivlig. Det sjongs. Hoppades. Skrattades. Klappades. Busvisslades, SVors. Nar Palermo sjalv kom fram under slutet av matchen sjong alla Boca fans for hela sitt hjarta. De var sa stolta over sin spelare och dar satt jag och forsokte forsta.

Hur som helst, svett var oundvikligt. Pa arenan, efter matchen nar vi alla satt pa plaststolar och klamde i oss choripan och drack ol, nar vi helt ofardiga kom tillbaka, nar jag slutligen-doslut-gick och la mig, nar jag vaknade. Alltsa, kladerna klibbades mot kroppen. Haret i ansiktet. Ackligt. Ofrascht. Men nu har jag duschat sa var inte oroliga!

Idag aker jag till Uruguay, klockan 15.00 ska min farja ga. Stannar formdoligen i Uruguay strax over en vecka. Allt beror pa nar jag kan hitta en billig biljett. Jag tackar Buenos Aires for denna gang. Hostelet och alla jag traffat. Sa far vi se nar jag kommer tillbaka. Har fortfarande inte riktigt koll pa vart jag skall fira min fodelsedag.




torsdag 2 februari 2012

Knackig spanska, snygga argentinare och magi




Hej! Visst var det ett tag sedan jag lat mina fingrar lopa over denna dators nagot flottiga tangenter for att skicka ivag en halsning har fran Buenos Aires. Men nu ni, nu kommer en uppdatering. Datorn ar dock pa tok for langsam for att ladda upp bilder, sa ni far noja er med en charmig liten bild pa de fantastiska, unika och charmiga hus som finns i stadsdelen La Boca.

De flesta av sevardheterna har i staden ar avprickade, empanadas ar slukade, axlarna ar nagot branda och fotterna skitiga. Jag alskar den har staden. Men vad vore den utan alla dessa fantastiska manniskor jag traffat?

Hostelet har sin charm, och alltfor ofta hamnar vi alldeles for lange sittandes vid trabankarna i samlingsrummet med en kopp ol i handen. Jag har bekantats med skandinaver, europeer och sydamerikaner. Dock alltid lika sorgligt att ta farval. En kram. En kindpuss. Ett leende. Ett hejda. Och sen ar de borta.

Mina tva absoluta favoriter var tva helt underbara brasilianare som var lika galna som jag. Idag lamnade de mig och B A for en tripp soderut. Sallan man traffar manniskor som ser en som sin egen syster- jag och Fabricio blev som syskon. Nagon jag kommer sakna hemsk hemskt mycket. Lyckligtvis kommer de bada befinna sig i sina hemtrakter da jag formodligen anlander till Brasilien, sa dar ska det dansas samba och portugisiska skall talas!

For ovrigt duschade jag utomhus igar. Drunknade nastan dar vi vadade fram genom staden. Det sporegnade! Och nej nej! Inte sant dar fjuttigt regn som vi har i Sverige, det har var DAY AFTER TOMORROW regn! Vi trodde seriost att jordens undergang var kommen dar vi tvingades smaspringa (som slutade i vanligt takt)  i hela fyrtio minuter tillbaka till hostelet efter att vi klivit av pa fel hallplats. Hehe. Det var ingen vacker sofia som dyblot halkade in pa Tango backpackers igar inte.

Well well, lever och har det gott! Idag har vi legat pa taket och solat lite. Resultatet: Mjaa..solen var sa het att jag bara inte orkade ligga dar alltfor lange och vale slutligen ett par solbrillor och en sval skugga. Ikvall...ja det aterstar att se. Sallan man blir rastlos har. Tiden liksom rinner ifran mig. Oss

Puss.